Jderul de copac și jderul de piatră sunt două specii foarte asemănătoare, ambele existente în regiunea noastră. Sunt secretoși, cu activitate nocturnă și în mare parte arboricolă, ceea ce înseamnă că sunt rareori văzuți, în ciuda faptului că unii dintre ei s-au adaptat să trăiască în mediul sătesc. Adesea își vor avea cuiburile în grajduri, în spațiile de sub acoperișuri și chiar în interiorul compartimentului motor al vehiculelor! În mod mai natural, sunt în mare parte limitate la zonele forestiere, în special marța de copac, care evită zonele deschise și se apropie rar de sol.

Deși au reputația de a fi puțin scandalagii, mestecând fire electrice și uneori făcând atac la cotețele de găini, ele au de fapt un rol important de jucat. Sunt vânători foarte pricepuți și agili, ceea ce îi face să fie controlorii perfecți ai rozătoarelor din jurul satelor. De asemenea, se hrănesc foarte mult cu fructe și nuci în timpul toamnei și sunt unul dintre principalii diseminatori de semințe pentru acești copaci.

Diferențele fizice dintre aceste două specii sunt greu de observat. Marța de copac are o blană mai închisă, un gât mic și gălbui, urechi mari și un nas de culoare închisă. În timp ce marța de piatră are o blană mult mai palidă, argintie, o pată albă mai mare pe gât, urechi mici și un nas palid. Una dintre aceste specii este mai frecventă și mult mai des întâlnită în capcanele camerelor noastre de luat vederi… Poți spune care dintre ele?

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*