În ultimii 70 de ani, șacalul și-a extins aria de răspândire spre nord și vest în Europa. Se crede că această colonizare naturală este rezultatul schimbărilor climatice și al modificărilor peisajului care se potrivesc comportamentelor generaliste ale șacalului. Dispersia în România se pare că provine dinspre sud, prin Bulgaria, unde există cea mai mare populație de șacali din Europa, și dinspre est, din Moldova și Ucraina. Delta Dunării s-a dovedit a fi o zonă populară și a avut un număr mare de șacali timp de câteva decenii.
Șacalii au tendința de a evita zonele în care există lupi, astfel că răspândirea lor a fost, de asemenea, legată de declinul numărului de lupi. Din cauza numărului istoric ridicat de lupi din Bazinul Carpatic și din Valea Hârtibaciului, șacalii nu au reușit niciodată să populeze această regiune în număr mare, dar în ultimii ani au fost observate tot mai multe exemplare.
Există o propagandă uriașă despre șacal, demonizându-l ca fiind un ucigaș de animale invaziv și un purtător de boli. Adevărul este că șacalul are o dietă extrem de variată și oportunistă, iar studiile au descoperit stomacuri pline de struguri 100%, porumb 98% și cantități uriașe de plastic, în urma scotocirii prin deșeuri. Experții au spus că vânătoarea se va dovedi contraproductivă, ducând doar la femele care vor avea pui mai mari. În schimb, ar trebui să se facă presiuni pentru îmbunătățirea eliminării deșeurilor și a creșterii animalelor în jurul satelor, astfel încât șacalii să nu fie atrași mai aproape de oameni și de animalele lor.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*