Cândva răspândită în întreaga Europă, persecuțiile și pierderea habitatului din ultimele secole au dus la o fragmentare și la o scădere severă a populațiilor. Din fericire, se pare că acestea se răspândesc din nou și numărul lor este în creștere. România și Europa de Est au oferit un refugiu pentru această specie, deoarece perturbarea umană și despădurirea, până de curând, nu au reprezentat o problemă prea mare.
Solitară, bine camuflată și vânând de obicei în zori și la apus, pisica sălbatică este un animal incredibil de evaziv. Masculii pot avea teritorii uriașe, parcurgând uneori peste 10 km pe noapte. Când vine sezonul de împerechere, femelele pulverizează urină pe copaci și urlă pentru a atrage atenția unuia dintre acești masculi călători.
Sunt vânători feroce, cu o viziune nocturnă excelentă, urechi care se mișcă separat și capacitatea de a detecta mișcările prin mustăți și labe. Ei controlează foarte eficient populațiile de mamifere mici, cum ar fi șoarecii, șobolanii și iepurii, precum și prind în mod oportunist șopârle, broaște, păsări mici și chiar pești.
Defrișările și simplificarea peisajului, cum ar fi defrișările și distrugerea gardurilor vii, fragmentează populațiile și reprezintă o amenințare semnificativă pentru pisica sălbatică. De la popularizarea creșterii numărului de pisici de companie, există o nouă amenințare de hibridare și de creștere a transmiterii bolilor cu rasele de pisici domestice. În Transilvania, un studiu a arătat că această hibridizare este rară și, din fericire, fondul genetic al pisicii sălbatice de aici a rămas sănătos.