Se crede că castorul a dispărut din România în jurul anului 1824, după ce a fost vânat pentru blană, carne și castoreum (o secreție din glanda olfactivă folosită pentru proprietățile sale medicinale). De fapt, castorul european a dispărut din cea mai mare parte a Europei în aceeași perioadă. În 1998 au fost reintroduși pe Valea Oltului și de acolo au recolonizat cu succes cea mai mare parte a râului Hârtibaciu și a afluenților săi, unde se pot vedea acum semnele activității lor.

Acolo unde apar castori, nu rămâne un secret pentru mult timp. Unii oameni sunt fascinați de modul în care un animal atât de mic poate schimba un râu într-un timp atât de scurt, pentru alții, comportamentul lor de a doborî copaci, de a bloca râuri sau de a inunda zone nu face decât să creeze probleme. Cu toate acestea, tocmai acest comportament îi face să fie un animal atât de important pentru ecosistemele râurilor. Zonele cu apă barată creează bazine mai adânci, cu mișcare lentă, iar mai jos, zone cu apă care curge mai repede. Această variație a cursului de apă și creșterea structurii (cum ar fi lemnul mort) a râului oferă adăpost pentru peștii tineri și alte animale.

Ce părere aveți despre castorii care recolonizează regiunea?

One Comment, RSS

 • Evangelos Nannos

  I saw some beaver “constructions” back in 2013 in the Hartibaciu river (between Benesti and Altina), I was really happy to see what they did there and it is well known that the beavers only do good to a river.

  Unfortunately, the river is now full with plastic bottles and you cannot walk there anymore because of the dogs from the shepherds that run uncontrolled and can eat people (I had to go to Agnita hospital once because I was attacked by dogs) and the fences that exist now almost everywhere.

  So I do not think that there are any beavers left now. It would be impossible for them to survive in such an environment.

  It would be nice though to have them back…

  Best regards
  Evangelos

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*